KOSTON TIITUS

Tiitus kuoli vanhuuteen 28. marraskuuta 2012 ollessaan 26-vuotias.


© eripura.net

Perustiedot

NimiKoston Tiitus "Tiitus" RekisterinumeroVH11-018-0575
Rotu & skplSuomenpienhevosori PainotuslajiKoulupainotus
Syntynyt10.10.2010 Koulutustasoko. va B
Väri & merkitvprt, lkk, llsi, kjt ksk KasvattajaKoston Suomenhevoset
Säkäkorkeus146cm OmistajaToffe (VRL-09182), Stecker

Champion, KTK III, SLA I, KRJ II, YLA2, Diplom

Palkintojen lisätiedot

Champion-arvonimi anottu 24.04.2012, myönnetty 11.05.2012

Kantakirjaus (25.10.2011)
16 + 17 + 18 + 17 = 68p = KTK-III
Hyvänpuoleiset tyypit, kehittymättömän oloinen, orileima saisi olla selvempi. Pitkä runko, hyvä lapa, vakolautanen. Ej lievää sapelimuotoa, tj käyrähkö kinner, lyhyet vuohiset. Lihakseton kaula, hieman alakaulainen."

Suomenhevosten laatuarvostelu (05.12.2011)
14 + 19 + 18 + 20 + 19 = 90p / SLA-I
1. Ryhdikäs, hyvät tyypit (4p.)
2. Hyvä pää, pysty kaula, hyvä lapa (3p.)
3. Ok runko ja takaosa (3p.)
4. hieman etunojoiset etujalat, muuten hyvä (4p.)

KRJ-laatuarvostelu (15.02.2012)
20 (7+6+7) - 40 - 20 - 10 - 8 = 98 p. KRJ II

Yleislaatuarvostelu (31.01.2012)
30+34+38+33=135p, YLA2

Exteriörbedömning
Ras- & könstyp 9/10 p.
HHB (huvud, hals, bål) 8/10 p.
Extremiteter 8/10 p.
Rörelsemekanik, skritt 9/10 p.
Rörelsemekanik, trav 8/10 p.

Diplom ~ 42/50 p.
Domare: Ce'Nedra, SISF´s Bedömningsstation


Luonne

Koston Tiitus on halinalle ja kaikkien kaveri. Käsiteltäessä Tiitus on aina rauhallinen ja järkevä, eikä se hötkyile kummallisistakaan asioista ympärillään. Järkevyydessään ja rauhallisuudessaan ori on ratsastaessa helppo – ori ei hermoile katsojista tai hermostu sekavista avuista.

Koko maailma on liinaharjaisen Tiituksen kaveri. Ori suhtautuu erittäin positiivisesti jokaiseen sitä lähestyvään otukseen ja ihmiseen, ja jokainen talliin astuva saa ensimmäisenä kuulla Tiituksen lempeän hörähdyksen. Tiitus on mukava tapaus hoitaa, sillä sen rauhallisuus takaa leppoisan ja helpon hoitohetken tilanteessa kuin tilanteessa. Nallekarhu on suloisuudessaan erittäin rapsuteltava, ja Tiitus ottaa kaiken halittelun ja rapsuttelun lämmöllä vastaan. Järkevä Tiitus antaa eläinlääkärin ja kengittäjän tehdä tehtävänsä, ori tuntuu ymmärtävän, ettei tässä nyt ole kysymys mistään kamalasta, vaan epämiellyttävyys välillä vain kuuluu asiaan. Taluttaessa Tiitus seuraa perässä kuin koira, välillä vähän taluttajaa selkään turvallaan tökkien.

Laumassa Tiitus on edelleen kaikkien kaveri. Muiden orien kanssa se ei haasta riitaa kuin pakon edessä ja yleensä se on leppoinen laidunkaveri. Tarhaillessaan yksin Tiitus viettää pakollisten spurttien ja revittelyiden jälkeen suurimman osan päivästään ympäristöään korvat hörössä seuraten, uteliaana ja innokkaana tervehtimässä jokaista ohikulkijaa.

Tiitus on erittäin taitava kouluhevonen ja osaa suorittaa kouluratsastusliikkeet vaativaan B:hen saakka. Orilla on lennokkaat ja näyttävät askellajit ja erityisesti sen ravi on saanut koulutuomareilta kiitosta. Tiitus on ratsastaessa helppo saada toimimaan niin kuin pitääkin, eikä sen kanssa tarvitse jännittää ulkona ryöppyävää sadetta tai puhaltavaa tuulta, sillä ori ei varmasti reagoi näihin pahemmin kuin hieman korviaan heiluttelemalla. Ori on joskus alkuun jäykkä ja kuuro pienille avuille, mutta lämmittelyn ja herkistelyn kautta hevonen toimii pian taas parhaalla mahdollisella tavalla. Temponlisäykset tuottavat päänvaivaa Tiituksen ratsastajalle, sillä ne ovat orille usein hankalimpia harjoituksia. Työskennellessään Tiitus keskittyy satakymmenenprosenttisesti annettuun tehtävään. Joskus sen kanssa on menty kolisten päin maneesin seinää, kun sekä ratsastaja, että hevonen ovat keskittyneet pohkeenväistöön täysillä, eivätkä ole huomanneet lähestyvää seinää.

Kouluratsastuskilpailuissa Tiitus ei hermoile tai jännitä koskaan. Jos ratsastajan hermot ovat kireällä jännityksestä, Tiitus vaistoaa sen ja yrittää rauhoittaa selässäistujaa liikkumalla varovaisesti ja tasaisesti. Tämä vaikuttaa ikävällä tavalla orin liikkeiden lennokkuuteen, joten rauhallinen ratsastaja saa orista paremmin kaiken irti. Kaunis ori lennokkaine askelineen, niska taipuneena peräänantoon on komea näky, ja kun ratsastaja saa vaikeat temponlisäykset onnistumaan hyvin, suoritus on hyvin paketissa.

© weem, kiitoksia!


Sukutaulu

i.

Haavelaakson Kelmi
sh, prt, 156cm
VIR MVA Ch, KTK II, YLA2

ii.

Bellin Ruhtinas
sh, m, 155cm
VIR MVA Ch, SLA II

iii.

Keijulammen Eemeli
KRJ II

iie.

Viljamäen Meirami
YLA1, KRJ IV

ie.

Tuikin Esmi
sh, prt, 159cm
VIR MVA Ch, KTK II

iei.

Troijan Aamori
VIR MVA Ch, ERJ III, MEJ II, esiKTK

iee.

ADN Myrskytanssija
esiKTK

e.

Onnen Meri
sh, prt, 154cm
SV I

ei.

Onnen Revanssi
sph, prt, 144cm
Ch-R, SLA II

eii.

Saagan Kuuvelo
VVJ II

eie.

Pohjolan Madonna
ei arvonimiä

ee.

Heinämäen Inkeri
sh, prt, 164cm
SV II

eei.

Hiisilahden Kaamos
ei arvonimiä

eee.

Heinämäen Unihäiriö
KTK III

Sukuselvitys

i. Haavelaakson Kelmi on upea liinaharjainen suomenhevosori. Säkäkorkeutta tältä herralta löytyy 156cm verran, ja väriltään se on punarautias. Luonnetta, egoa ja itsevarmuutta Haavelaakson kasvattamasta Kelmistä ei puutu - lainaten Meowia, orin omistajaa, "Kelmi on kova jätkä". Ratsastaessa ori on "valtataistelun" jälkeen oikein näyttävä, ja sen taidot riittävät suomenhevoseksi upealle vaativa A-tasolle. Ulkomuotonsa hienouden ori on todistanut saavuttamalla VIR MVA Ch ja KTK II -palkinnot.

ii. Bellin Ruhtinas oli 155cm korkea, komea musta ori. Koulupainotteinen Urho keräsi eläessään paljon sijoituksia, joista korkeimmat olivat vaativa A -tasolta. Luonteeltaan ori oli mukava ja luotettava, mutta ulkokuoren alta paljastui sen orimainen puoli aina ajoittain. Urho on jättänyt maailmaan seitsemän varsaa, joista suuri osa on menestynyt näyttelyissä ja/tai painotuslajissaan.

iii. Keinulammen Eemeli oli erittäin komea, 158cm korkea ja väritykseltään punarautias suomenhevosori. Eemelin omistaja on luonnehtinut oria kiltiksi ja mukavaksi kaveriksi, joka kuitenkin hoitaessa näytti orimaisen puolensa - aivan kuten poikansa Urho. Ori kilpaili kouluratsastuksessa sekä villeissä että KRJ:n alaisissa kisoissa, ja se oli koulutettu vaativa A -tasolle. Jälkeläisiä Eemelille syntyi seitsemän.

iie. Viljamäen Meirami oli luonteeltaan kiltti, rauhallinen ja leppoisa tamma. Väritykseltään tamma oli tummanrautias ja säkäkorkeutta löytyi vain 140cm, melko pienestä suomenhevosesta siis oli kyse. Meirami periytti hienoja ominaisuuksia jälkeläisilleen, ja omistaja astuttikin tamman kuusi kertaa. Meirami oli koulutettu kouluratsastuksessa helppo A -tasolle, ja esteitä se ylitti 60cm korkeudella. Tamma oli myös koulutettu valjakkoponiksi.

ie. Tuikin Esmi on säkäkorkeudeltaan 159-senttimetrinen ja väriltään punarautias. Esmi on kilpaillut omistajansa vaapun kanssa kouluratsastuksen parissa aina helppo C -tasolta vaativa A -tasolle asti sijoittuenkin. Myös näyttelyissä Esmi on kerännyt menestystä - tammalle on myönnetty VIR MVA Ch -arvonimi ja se on kantakirjattu II-palkinnolla. Kelmi on Esmin ainoa jälkeläinen.

iei. Troijan Aamori oli varsin edustavan näköinen suomenpienhevonen. Säkäkorkeutta orilta löytyi saman verran kuin Tiitukselta, eli 146cm. Tämä tummanpunarautias pikkuori oli luonteeltaan eläväinen ja ympäristöstään kiinnostunut, hyvin mukava hevonen siis. Ratsastaessa oli reipas, mistä tietysti oli hyötyä orin painotuslajissa, eli esteratsastuksessa, jossa sen hyppykapasiteetti riitti 100cm tasolle asti. Ori sai elämänsä Tuikin Esmin lisäksi kolme hienoa jälkeläistä.

iee. ADN Myrskytanssija oli todella hyvin menestynyt suomenhevostamma. Esteillä kilpaillessaan tamma oli osallistunut yli 700:n kisaan, joista se oli sijoittunut 98 kertaa - ja näistä 40 olivat voittoja. Lisäksi tamma kilpaili myös muissa lajeissa saavuttaen sijoituksia. Punarautiaan värinen tamma sai kahdeksan varsaa, ja monista varsoista tuli menestyneitä omalla urallaan. Tirri oli esikantakirjattu.

e. Onnen Meri on suloinen punarautias tamma, jolta löytyy korkeutta 154cm verran. Meri on Tiituksen tavoin koulupainotteinen, ja koulutettu vaativa B -tasolle. Tamma on kuitenkin kilpaillut kaikissa luokissa helposta C:stä vaativaan B:n asti, ja muutamissa estekilpailuissakin tamma on käväissyt, sijoittuen muutamia kertoja! Tamma palkittiin nuorempana SV I-palkinnolla. Tiitus on toistaiseksi tamman ainoa jälkeläinen.

ei. Onnen Revanssi oli oikein hellyttävän näköinen, 144cm korkea punarautias suomenhevosruuna. Ennen ruunaustaan Anssi ehti saada viisi varsaa. Luonteeltaan ruuna oli hieman ilkikurinen ja orimainenkin, mikä saattoi johtua myöhäisestä ruunaamisesta. Anssi kilpaili sekä valjakkoajossa että kouluratsastuksessa, saavuttaen molemmissa mukavan määrän sijoituksia. Anssi on myös ansainnut itselleen Champion-ruuna -arvonimen sekä SLA II -palkinnon!

eii. Saagan Kuuvelo oli pieni suomenhevosori, jonka säkäkorkeus oli 139cm. Väriltänsä punarautiaalla orilla oli myös ihastuttavan värinen liinahtava harja, jonka avulla se käänsi katseita valjakkokilpailuissa, joihin se osallistui ahkerasti. Sijoituksia ori ehti valjakkoajon parissa hankkia paljon, ja myös kouluratsastuksesta ori keräsi sijoituksia ahkerasti. Veka on palkittu VVJ II -palkinnolla.

eie. Pohjolan Madonna (sivut kadonneet) oli rautias, 152cm korkea suomenhevostamma.

ee. Heinämäen Inkeri on suurehko suomenhevostamma, jolta säkäkorkeutta löytyy kunnioitettavat 164cm. Nuorempana tämä punarautiaan värinen tamma on palkittu SV II -palkinnolla 26.4 pisteellä. Inkeri hallitsee kouluratsastusradalla liikkeet aina vaativaan A:han asti, ja se onkin kerännyt 30 sijoitusta. Jälkeläisiä tammalla ei vielä toistaiseksi ole.

eei. Hiisilahden Kaamos on myös koulupainotteinen suomenhevonen, ja se on kilpaillut helpossa A:ssa ja sitä alemmissa luokissa. Väriltään ori on oikein kaunis liinakko, ja se on 153cm korkea. Luonteeltaan ori on hieman varsamainen ja varsin innokas, mutta kuitenkin hyvin mukava kaveri. Kaapo on saanut kolme jälkeläistä, ja orin hienon suvun jatkumisen vuoksi ainakin minä toivon, että ori tulee saamaan vielä muutaman varsan lisää.

eee. Heinämäen Unihäiriö on juuri ja juuri hevosen mitoissa oleva, 149cm korkea suomenhevostamma. Vaaleanrautias Uni on kilpaillut yleispainotteisena vaativa B -tasolla kouluratsastuksessa ja 110cm luokissa esteratsastuksessa. Tamma on myös käynyt kokeilemassa valjakkoajoa ja kenttäratsastusta, joista molemmista se on kerännyt mukavasti sijoituksia. Kantakirjaustilaisuudessa Uni on saanut III-palkinnon.


Kisakalenteri

NJ Näyttelyt - 1 x MVA-SERT, 2 x irtoSERT
11.11.2010, NJ, Suvanto, JS
20.07.2011, NJ, Mabel 'n the Tommyknockers, LKV3, irtoSERT, JS (pt. Shonna.)
18.08.2011, NJ, Rajahovi, JS
20.09.2011, NJ, Stecker, BIS5, MVA-SERT, JS (pt. Peppi S.)
11.10.2011, NJ, Annin kisatalli, LKV5, KUMA, JS
10.11.2011 NJ - Stecker - LKV1, irtoSERT > KUMA, JS
29.02.2012 NJ - Stecker - LKV1, irtoSERT, JS (pt. Anniina K.)

VSR Rotunäyttelyt
05.10.2011 - VSR - II-palk. (tuomari Anette N.)
05.02.2012 - VSR - LKV4, I-palk. (tuomari Ansku)
05.07.2012 - VSR - II-palk. (tuomari Niina)

KRJ - 56 sijoitusta, joista 4 on voittoja
31.10.2010 KRJ - Kutsu, vaativa B - 5/40
07.11.2010 KRJ - Kutsu, vaativa B - 7/60
09.11.2010 KRJ - Kutsu, vaativa B - 7/60
09.11.2010 KRJ - Kutsu, vaativa B - 4/50
11.11.2010 KRJ - Kutsu, vaativa B - 3/50
11.11.2010 KRJ - Kutsu, vaativa B - 6/40
13.11.2010 KRJ - Kutsu, vaativa B - 5/40
16.11.2010 KRJ - Kutsu, vaativa B - 4/35
20.11.2010 KRJ - Kutsu, vaativa B - 6/40
29.11.2010 KRJ - Kutsu, vaativa B - 4/30
17.12.2010 KRJ - Kutsu, vaativa B - 1/40
21.12.2010 KRJ - Kutsu, vaativa B - 6/40
28.12.2010 KRJ - Kutsu, helppo A - 4/60
30.12.2010 KRJ - Kutsu, helppo A - 7/60
10.02.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 5/30
13.02.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 2/40
15.02.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 5/40
16.02.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 3/40
17.02.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 6/50
17.02.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 3/40
18.02.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 3/50
18.02.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 5/40
20.02.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 6/50
31.03.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 2/60
02.04.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 3/60
05.04.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 3/60
12.04.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 5/50
15.04.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 7/50
17.04.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 1/30


19.04.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B 3/40
20.04.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 5/30
20.04.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 5/96
22.04.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 5/50
24.04.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 6/96
25.04.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 3/50
27.04.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 2/40
27.04.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 4/60
28.04.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 5/60
28.04.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 4/60
20.06.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 1/30
21.06.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 3/50
24.06.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 6/50
28.06.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 5/40
29.06.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 6/40
01.07.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 3/40
03.07.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 2/50
05.07.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 2/50
11.07.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 2/50
13.07.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 4/40
14.07.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 2/50
14.07.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 3/50
16.07.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 1/40
02.08.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 5/40
04.08.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 6/40
21.08.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 5/30
11.09.2011 KRJ - Kutsu, vaativa B - 3/50

Valmennukset

Sailan valmennus 20.09.2011
Toffe ja Koston Tiitus saapuivat maneesiin hieman etuajassa, joten minulla oli aikaa ihastella upean väristä suomenhevosoria. Toffe kertoi, että oria kutsuttiin Tiitukseksi. Kaksikko sai hetken aikaa kävellä uraa ympäri, jonka jälkeen käskin Toffen nostaa harjoitusravin. Tiitus vaikutti alkuun hieman laiskalta ja ohjasavut eivät meinanneet mennä perille. Muutamilla volteilla ja siirtymisillä Tiitus saatiin kuitenkin hereille ja pian työskentely alkoi näyttää hyvältä, orin tehdessä töitä myös takapäällään. Aloitimme harjoittelemalla avotaivutuksia käynnissä. Aluksi Toffe asetti Tiitusta hieman liikaa sisälle ja ori lähti kerta toisensa jälkeen keskelle kenttää avotaivutuksen sijasta. Ohjeistin hieman turhautunutta Toffea pitämään ulko-ohjaa enemmän tuntumalla, sekä korjaamaan istunnan keskelle satulaa. Kun Toffe huomasi nämä pienet virheet, avotaivutukset alkoivat onnistua paremmin. Toistimme harjoituksen käynnissä molempiin suuntiin, jonka jälkeen ratsukko treenasi avotaivutuksia hetken aikaa myös ravissa. Ravityöskentely sujui alusta saakka moitteettomasti, joten muutaman toiston jälkeen kehuin Toffea onnistuneesta tunnista ja käskin jäähdytellä Tiituksen kunnolla.

Sailan valmennus 21.09.2011
Alkuverryttelyksi Toffe ja Tiitus harjoittelivat helppoja perusjuttuja, peruutuksia, pysähdyksiä sekä pohkeenväistöä. Tiitus oli tänään paljon reippaammalla tuulella kuin viime kerralla, joten Toffe joutui pidättelemään oria melko paljon. Kun ori saatiin kuuntelemaan, aloitin varsinaisen valmennuksen tempon vaihteluilla, missä Tiituksella kuulemma oli ollut ongelmia. Tiitus kyllä lisäsi nopeutta aina, kun Toffe oria käski, mutta askelissa ei näkynyt erityisemmin minkäänlaista lyhentymistä tai pidentymistä. Hetken päästä työskentelystä alkoi tulla tulosta ja askelissa näkyi pienoisia muutoksia, joten lopetimme harjoituksen onnistuneeseen suoritukseen. Siirryimme päivän pääaiheeseen, koottuun laukkaan. Toffe sai laukata Tiituksella ensin muutaman kierroksen harjoituslaukkaa, jonka jälkeen Toffe alkoi koota Tiituksen laukkaa aina pitkillä sivuilla. Lyhyillä sivuilla oli tarkoitus tehdä harjoitusravissa pääty-ympyrä ja jatkaa jälleen seuraavalle sivulle. Harjoitus sujui täysin ongelmitta ja kaksikon työskentely oli saumatonta. Jouduin vain muutaman kerran huomauttamaan Toffen käsien asennosta. Kun olin tyytyväinen, annoin Toffelle luvan jäähdytellä ori itsenäisesti.

misery.n valmennus 24.09.2011
Alkuverryttelyssä tuntui että Tiitus oli hieman jäykkä eikä oikein kuunnellut ratsastajalta kuin reiluja apuja. Pyysin herkistelemään oria ja tekemään paljon siirtymisiä. Tunnin aiheena olivat kootut askellajit ja avotaivutus. Ensin keskityttiin avotaituvukseen, jossa ongelmana tuntui olevan asetus ja sopiva taivutus. Tiitus olisi mielummin kulkenut joko suorana tai aivan kiemuralla. Ratsastaja korjasi hienosti taivutusta ja lopulta tuli muutama upeaa taivutusta myös ravissa. Pienen kävelytauon jälkeen hiottiin koottuja askellajeja. Ensin käynnissä, mikä sujui ratsukolta helposti. Ravissa ratsastaja saisi koota hieman enemmän Tiitusta. Laukassa ori ensin yritti että saako siirtyä raviin, mutta napakka ratsastaja sai sen kokoamaan laukkaa upeasti - en olisi arvannut että tämä suomenpienhevonen moiseen pystyisi. Tiituskin alkoi toimia loppua kohden oikein pienillä avuilla ja kulki muutenkin upeasti.

misery.n valmennus 26.09.2011
Ratsastaja kertoi että lisätyt askellajit tuottavat pientä päänvaivaa ratsukolle, joten tänään edellisen kerran vastapainoksi treenasimme lisättyjä askellajeja ja sulkutaivutusta. Alkuverryttelyn ratsukko hoiti itsenäisesti ja Tiitus toimi alusta asti paremmin - taitaa olla hyvä päivä tänään. Ensin hieman pohkeenväistöjä ja sitten sulkutaivutusta käynnissä. Se ei ollut ongelmana, joten sama ravissa ja lopulta laukassa. Laukkasulkutaivutusta pitää ehdottomasti vielä treenata, sillä välillä tuli hieman tahtirikkoja. Pienen käyntitauon jälkeen keskityimme lisättyyn käyntiin. Tiitus lisäsi hienosti ja siirtyi myös siististi normaaliin käyntiin höseltämättä. Ravissa ongelmaksi muodostui lähinnä ratsastajan istunta - tiedän että ei ole helppo juttu istua ponimaisessa lisätyssä ravissa. Sitten lisättyä laukkaa ja Tiitus siitä vasta innostuikin. Pienen neuvottelun jälkeen Tiitus meni nättiä lisättyä laukkaa kaahottamatta kuitenkaan. Hieno ja tasainen suoritus ratsukolta! Ratsastaja on löytänyt upean suomenpienhevosen.

Everitan valmennus 28.09.2011
Saavuitte maneesiin erittäin varman oloisina, ja Tiitus vakutti erittäin innostuneelta uudesta paikasta. Alkukäynneissä se katseli tarkkaavaisena ympärilleen ja hörähteli välillä viereisten tarhan asukkaille. Alkuverryttelyksi teimme pohkeenväistöjä käynnissä, etu- ja takaosakäännöksiä sekä sulku- & avotaivutuksia. Ori oli erittäin kuuliainen ja siltä onnistuikin kaikki pyytämäsi erittäin hyvin. Avotaivutuksissa on vielä hieman hiomista, sillä meinaa poikittaa pohkeenväistöön. Myös käynnin kokoaminen onnistui lähes moitteettomasti sekä ratsastajan että ratsun osalta. Alkuverryttelyiden jälkeen siirryimme ravitehtäviin. Ensin oriin täytyi kulkea ohjan ja pohkeen välissä ja käyttää takajalkojaan kunnolla, ennen kuin aloitimme - teimme ravilisäyksiä ja kokoamisia, ravista pysähsyksiä, peruutuksesta suoraan raviin, -harjoituksia. Ori suoritti taas kaikki tehtävänsä erinomaisesti, eikä pistänyt käskyjäsi yhtään hanttiin. Avotaivutukset ravissa olivat melkoisen haastavia, ja meinasi siirtyä kokoajan käyntiin, kun sen sijaa sulkutaivutukset ravissa onnistuivat paremmin. Laukassa harjoituksena olivat ensin laukanvaihdot, (jotka ori suoritti virheettömästi) sitten sulkutaivutukset laukassa. Tiitus osaa selvästi sulut paremmin kuin avot, sillä sulkutaivutukset laukassakin onnistuivat mahtavasti! Välillä orii olisi tahtonut laukata hieman kovempaa, mutta pidit sen hyvin rauhassa ja sait sen jatkamaan tehtäväänsä. Peruutuksesta laukannostot tulivat aluksi ensin vain ravin kautta, mutta suoritus parani pikkuhiljaa. Laukkojen jälkeen teimme vielä parit raviharjoitukset, ja sen jälkeen loppuravit & käynnit, joissa sait oriin hienosti venyttämään kaulaansa eteen & alas.

Huttiksen valmennus 30.09.2011
Olitte saaneet alkuverryttelyt tehtyä kun saavuin paikalle, mutta ori vaikutti hieman vielä kankealta. Pyysin teitä vielä verryttelemään hieman tekemällä paljon voltteja ja taivutuksia. Tämän jälkeen pääsimme aloittelemaan. Tarkoitus olisi tänään vähän treenata väistöjä sekä asetuksia. Aloitimme asetuksista. Pyysin aluksi pitämään orin asetuksessa kokoajan sisälle ja pitkien sivujen päädyssä tekemään pienen voltin. Lyhyillä sivuilla asetus piti saada takaisin. Tiituksella ei näyttänyt olevan ongelmia tässä asiassa, harjoitus sujui hyvin käynnissä ja ravissa. Tämän jälkeen vaihdoimme väistöharjoituksiin. Väistöön piti lähteä pitkän sivun alusta japuolessa välissä väistää takaisin uralle. Aluksi ori ei ymmärtänyt, mitä siltä haluttiin, joten se kulki vinossa eteenpäin, mutta kun osasit laittaa pohkeet oikeisiin paikkoihin ja antamaan kunnon puolipidätteen niin tämäkin sujui. Ravissa vauhti meinasi loppua kesken, mutta kkunnon pohkeenkäytöllä käyntiinsiirtyminenkin pystyttiin välttämään. Päätin kokeilla vielä miten ori pystyisi laukassa tämän suorittamaan, tämä oli vähän tälläinen ylimääräinen harjoitus, mutta ori näytti suoriutuvan niin hyvin että tämänkään ei pitäisi olla suuri ongelma. Aluksi oli taas ongelmia saada ori ymmärtämään mitä siltä haluttiin, mutta päättäväisellä ratsastuksella sait sen menemään väistöt laukassakin. Valmennus sujui kaikin puolin hienosti. Saitte lopuksi tehdä loppuverryttelyt itsenäisesti.

Aman valmennus 02.10.2011
Ajattelin painottaa Tiituksen kanssa laukkaa tänään. Ensin kuitenkin verryttelitte ravissa kiemuroilla ja ympyröillä hetken verran. Tiitus vaikutti jo heti aluksi toimivan oikein hyvin. Tahmeutta oli vähän esillä, mutta taivuttelun avulla se oli pian todella hyvännäköinen. Vielä ennen varsinaiseen asiaan pyysin tekemään pitkät sivut avossa. Tiitus taipui hyvin, kehotin sinua kuitenkin istumaan raskaammin satulassa ja nojaamaan taaksepäin. Lisäsimme mukaan seuraavaksi laukkaympyrät. Neuvoin pitämään laukan reippaana, mutta lyhyenä. Laukka vaikutti oikein hyvältä. Pyysin siirtämään ravin kautta käyntiin ja siirtymään sitten keskiympyrälle. Siirsit orin takajalkoja vähän ulos ympyrältä ja ohjasin sinut nostamaan sieltä ensin vasemman laukan. Suoritit komennon ja Tiitus siirtyi reippaaseen keskilaukkaan. Seuraavaksi pyysin sinua pidentämään askelta. Ensiksi vain vauhti kiihtyi, mutta sitten tajusitte molemmat asian jujun, ja laukasta tuli pitkää sekä tahdikasta. Pyysin siirtämään raviin ja tekemään omaan tahtiin pysähdyksen. Hetken aikaa valmistelit pysähdystä, jonka jälkeen pysäytit. Pysähdys oli oikein hyvä ja pyysin sitten peruuttamaan siirtämään laukkaan suoraan. Tiitus peruutti hyvin ja nosti myös laukan. Käskin kehumaan oria ja tekemään saman asian vielä pariin otteeseen sekä toiseen suuntaan. Teitte vielä pari muuta laukkaharjoitusta, jonka jälkeen oli loppuverkan aika kevyessä ravissa. Kaiken kaikkiaan valmennus onnistui todella hyvin.

Annun valmennus 11.10.2011
Tiitus oli koko valmennuksen ajan hyvin energinen ja kuuntelevainen. Ratsastitte hyvin yhteen. Ensimmäiseksi pääsitte verryttelemään ravissa kahdeksikkokuviolla. Apusi olivat selkeät vaihtaessasi suuntaa, ja ulkoavut sekä sisäpohje tuntuivat menevän orille hyvin läpi. Pyysin sinut siirtämään Tiituksen käyntiin ja tekemään lyhyttä käyntiä ja sitten taas pitkää. Tiituksen askeleet näyttivät oikein hyviltä. Seuraavaksi pyysin teidät raviin. Ensin menitte toista pitkääsivua ravissa avossa, jonka jälkeen tuli suoristus ja laukannosto. Tiitus oli yhä hyvin kuulolla ja näytti keskittyvän todella hyvin. Laukkaympyrän jälkeen oli siirtyminen takaisin raviin ja sulku sekä laukkaympyrä. Harjoitusta toistettiin muutaman kerran ja Tiitus parani koko ajan enemmän ja enemmän, mikä oli todella positiivista. Laukassa Tiitus oli todella reippaan oloinen ja pyöritti avustuksellasi laukkaa oikein hyvin. Valmennuksesta ei voinut muuta sanoa kuin sen, että te sovitte hyvin yhteen!


Jalostusinfo

Jalostuskäytössä?: Tiitus on jalostuskäytössä!
Jos olet kiinnostunut Tiituksesta tammallesi, lähetä sähköpostia ([email protected]).

Vaatimukset tammalle
• Puhdasrotuinen suomen(pien)hevostamma, mielellään rekisteröity VRL:n
• Edes hieman kisannut, mielellään koulupainotteinen
• Pitkäsukuinen

Jälkeläiset
1. 15.07.2011, o. Steekin Peetu, e. Mörkövaaran Vilppa, om. Aavan Suomenhevoset
2. 08.09.2011, t. Steekin Tuutilulla, e. Fiktion Martta, om. Hiprakka
3. 04.12.2011, t. Steekin Luminia, e. Elotuuli HIP, om. Everita
4. 04.12.2011, t. Steekin Neelia, e. Steekin Ensitähti, om. Stecker
5. 12.02.2012, t. Milkan Roosa, e. Mörkövaaran Rosienne, om. Malsamo


Päiväkirja

12. lokakuuta 2010
Koston Tiitus alias Tiitus on tänään saapunut Steckeriin. Matka Suomesta tänne Liechtensteiniin ei nähtävästi ole hetkauttanut varsaa tippaakaan - se alkoi välittömästi tutkia uutta kotiaan innokkaasti. Muut hevoset katselivatkin tarhoistaan kiinnostuneena uudesta tulokkaasta, varsinkin kolmevuotias sph-ori Eemil oli varsin innoissaan uudesta nuorukaisesta. Alkuun laitoimme Tiituksen tutustumaan omaan karsinaansa, jonne ori onneksi näyttää kotiutuneen hyvin.

Illemmalla päästimme Tiituksen Eemilin kanssa samaan tarhaan, jotta pojat saisivat tutustua toisiinsa lähemmin. Eemil otti uuden kaverinsa innolla vastaan, mutta tajusi onneksi olla ryhtymättä rajumpiin leikkeihin. Muutamien minuuttien kuluttua Tiitus jo söikin heinää Eemilin kanssa sulassa sovussa, ilman huolen häivää.

Tiituksen tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu kouluratsuksi kouluttautuminen, ja KRJ'n alaisissa kilpaileminen. Toivotaan, että tästä pienestä, hienosta varsasta kasvaa upea kilpahevosori :)

10. marraskuuta 2010
Nyt vuotiaan Tiituksen totutteleminen suitsiin on aloitettu. Ori on kyllä ottanut suitset hyvin päähänsä, mutta kuolaimet ovat olleen "hieman" kummallisia orin mielestä, ja ahkerasti se yritti ensimmäisellä kerralla niistä päästä eroon! Vähitellen se kuitenkin hyväksyi tosiasian, että nämä kummalliset kapistukset ovat ja pysyvät päässä...

Olemme käyneet taluttelemassa oria kerran viikossa maastossa, jotta se saisi hieman liikuntaa ja sitä kautta myös lihaksisto alkaisi kehittymään enemmän. Toki ori leikkii tarhassa muiden ikätoveriensa kanssa, joka käy myös hyvästä liikunnasta - oripojat kun eivät millään jaksaisi lopettaa hippaleikkejään, kun on sisääntulon aika.

20. joulukuuta 2010
Tiitus on kasvanut huimaa vauhtia, ja nyt parivuotias ori on jo melkoisen kokoinen. Selväksi on kuitenkin tullut, että vaikka orin vanhemmat ovat molemmat "normaalin" suomenhevosen mitoissa, Tiitus tulee jäämään pienhevoseksi.

Satulaan totuttelu on myös alkanut! Pari kertaa olemme jo aikaisemmin laittaneet kevyen ponisatulan Tiituksen selkään, mutta tästä ori ei vielä välittänyt tuon taivaallista. Ori oli kuitenkin näkemisen arvoinen, kun satulavyö kiinnitettiin ensimmäisen kerran. Ensin se jähmettyi paikalleen ja vilkaisi nopeasti, mikä sillä oikein olikaan selässä. Tämän jälkeen alkoi raivoisa pukkilaukka ympäri tarhaa (tai niin pitkälle, kuin juoksutusliina riitti...), mutta jonkin ajan päästä Tiitus tajusi itse, ettei se saa selässään olevaa kapistusta pois. Lopulta se tuli hieman alistuneen näköisenä takaisin, ja voisin vannoa, että sen silmissä oli pienoinen vihaisa katse - kohdistettuna minuun...

05. toukokuuta 2011
Viisivuotiaaksi varttunut Tiitus on kerännyt upeat 32 sijoitusta KRJ:n alaisissa koulukilpailuissa! Pakko sanoa, että olen hyvin ylpeä orista. Emänsä tavoin Tiituksen kapasiteetti on riittänyt hienosti vaativa B -tasolle, mikä on loistava saavutus ainakin omasta mielestäni. Isäänsä Tiitus ei kuitenkaan voita - Kelmi kun taitaa koulun aina vaativaan A:han saakka. Tiitus saakin ihailla isänsä taitoja aina satunnaisesti, jos törmäämme siihen kilpailuissa.

Kävimme Ruotsissa paikallisessa Exteriörbedömningissä, joka on eräänlainen rakenne- ja liikearvostelu. Tiituksen kanssa palasimme upein tuloksin: Tiitus sai 42 p. ja Diplom -palkinnon, joka on kyseisen arvostelun korkein palkinto! Ylpeä olen erityisesti rotu- ja sukupuolileimasta sekä käynnistä saaduista yhdeksiköistä, muista kohdista Tiitus sai hienosti kahdeksikot.

07. toukokuuta 2011
Huonoja uutisia: tarhaillessaan Eemilin, Veken ja Erkan kanssa, Erkan ja Tiituksen välille syttyi pienoinen valtataistelu. Tiituksella tuloksena ontuva vasen takajalka, jonka vuoksi kutsuimme eläinlääkärin tarkistamaan, ettei Tiitus ole saanut mitään vakavampaa vammaa. Eläinlääkäri vahvisti epäilykset, jalassa ei siis ollut mitään vakavampaa, mutta Tiitus ansaitsi itselleen kahden viikon sairasloman. Muuten ori on suhteellisen hyvässä kunnossa, ja jos ei jalkaa oteta huomioon, Erkka näyttää kärsineen enemmän tappiota kuin Tiitus...

11. kesäkuuta 2011
Tiituksen jalka parantui odotettua nopeammin, mutta kisatauko jatkui kuitenkin vielä kolmisen viikkoa. Tänä aikana orin kanssa ollaan käyty kävelemässä pitkiä, rauhallisia maastolenkkejä. Seurana on usein ollut Snapsi ja Ville, jos joku tallin henkilökunnasta on vain ehtinyt lähteä mukaan. Kerran innostuimme myös pitämään pienet peltolaukkakisat orien kesken, jossa Tiitus pinkoi täpärästi toiselle paikalle. Snapsi voitti kyllä ihan odotetusti, ottaen huomioon että se on koko porukan suurin hevonen.

Olen tässä kaavaillut Tiitukselle muutamaa morsianehdokasta, sillä ori alkaa olemaan sen verran vanha, että voisi jo jälkeläisiä saada. Omasta tallista löytyvät ainakin Vilppa ja Martta, jotka sopisivat suvun puolesta Tiitukselle "yhden yön seuraksi". Saa nähdä, milloin Tiitus saa ensimmäisen jälkeläisensä!

15. heinäkuuta 2011
Tiituksen ensimmäinen jälkeläinen syntyi tänään! Emänä oli oma tammamme Mörkövaaran Vilppa. Vaaleanrautias orivarsa (joka nimettiin Steekin Peetuksi) tutkiskeli maailmaa innostuneena jo parin tunnin ikäisenä, ja jo seuraavana päivänä, kun se pääsi emänsä kanssa ulos, Tiitus sai ylpeänä seurata poikansa toimia viereisestä tarhasta. Varsa on lähdössä Jessikan luokse Aavan Suomenhevosiin, jossa sitä odottaa varmasti rakastava koti ja aktiivinen kisaura. Toivotaan siis varsalle ja omistajalle kaikkea hyvää tuleviin koitoksiin!

08. syyskuuta 2011
Tiituksen toinen varsa, Steekin Tuutilulla, syntyi tänään. Emä Fiktion Martta on yksi ensimmäisistä suomen(pien)hevosistani, joten tästä varsasta en halunnut luopua - hienot vanhemmat takasivat sen, että varsa jäi meille Steckeriin asustamaan. Tästä tammavarsasta voi kasvaa vaikka mitä, sillä Tiitushan on kisannut vaativa B -tason koulussa ja emä helppo A -tasolla kouluratsastuksessa, 80cm tasolle esteillä ja myös noviisissa valjakkoajossa. Ehkä tästä varsasta tulee myös moniosaaja, kuten emästään.

Tiituksen osalle määräytyi tänään koulutuuppaamista. Alkutunnista asti Tiitus tuntui olevan hyvin kuolaimella ja hakevan eteen-alas. Teimme paljon temponvaihteluharjoituksia, ja varsinkin Tiitukselle astetta vaikeammat lisäykset sujuivat tänään mainiosti! Takaisin talliin päästyämme Tiitus sai kiitokseksi pari porkkanaa ja paljon rapsutuksia.

17. syyskuuta 2011
Tiituksen kanssa ollaan kerätty hienot 52 sijoitusta, ja ori on nyt jäämässä kisaeläkkeelle. Kaksi varsaakin ori on jo ehtinyt saamaan - Jessikan omistukseen siirtyneen Steekin Peetun (e. Eerika HUI) ja meillä Steckerissä asustelevan Steekin Tuutilullan eli tutummin vain Lillan. Seuraavaksi olisi vuorossa laatuarvostelut - yritän ilmoittaa Tiituksen mahdollisimman pian SLA-tilaisuuteen, ja kun jälkeläisnäyttöjä löytyy tarpeeksi, olisi vuorossa KRJ-laatis, KRL ja YLA. Toivotaan siis Tiitukselle hyvää menestystä!

17. joulukuuta 2011
Tiitus palkittiin viides päivä Suomenhevosten laatuarvostelussa I-palkinnolla! Tämä oli suoraan sanottuna hieman yllättävää, odotin kyllä kakkospalkintoa. Mutta eihän tässä toki mitään valittamista ole, päinvastoin! Hyvin ylpeä olen pienestä oristani. Palkkioksi Tiitus sai suuren pussin porkkanoita, joista ori näytti olevan enemmän ylpeä kuin saamastaan palkinnosta...Tämä on virtuaalihevonen / This is a sim-game horse